Založ si blog

Thy Catafalque a ich mystérium v Budapest Park

Projekt tichého génia Tamása Kátaia THY CATAFALQUE je úplne svojská avantgarda. Akosi až teraz som si k ním našiel cestu, ale stala sa z toho obrovská láska. Ide o nezvyčajné poňatie metalu, vychádzajúceho asi najviac z blacku, ale do seba absorbuje mnoho rôznych žánrov, štýlov, a neskutočné množstvo nápadov. Svojská elektronika, decentný folk, pestrá paleta vokálov. Kto počul fenomenálne prelomové „Róka Hasa Rádió“, vie o čom hovorím. Každé album iné, každé fantastické. V tomto povedaní sa však pozrieme na ich koncertné aktivity. I keď kapela má bohatú diskografiu, naživo začali hrať až v roku 2021. Z projektu sa stala živá kapela a hlavný hudobník sa obklopil kamošmi, ktorí mnohí aj hrávali na jednotlivých albumoch a nastali obrovské úspechy. Začali následne hrávať aj častejšie a aj honosnejšie. Tu je malá ukážka z Budapešti. Nádherné vizuálne spravené, úvodná kozmická atmosféra, momentka z „Meta“, špičková kamera a strih, úžasné výkony muzikantov, fenomenálne (už asi aj) dvorné speváčky Martina Veronika Horváth a Ivett Dudás, sympatický ansábel na čele s Tamásom Kátaiom dokazuje, že kapela je na totálnom vrchole síl, čo dokázala aj posledným výborným albumom „Alfold“. A keď vidím tričko nadšeného gitaristu Zoltána Vigha, neuveriteľné. Minule som mu videl Bathory, teraz Burzum, jednoducho vie, čo je dobré.

Ivan Hálek: Zápisky lekára

03.09.2024

„Ako nebyť krajne chudobným a hlboko nevedomým tam, kde sa spojili všetky zlé sily a mocnosti sveta: príroda, výrobný spôsob, hospodársko-spoločenský poriadok i politický systém.“Kniha je z dvoch častí. Prvé sú Kysuce a druhé sú samotné Zápisky lekára. Kysuce sú akýmsi dobovým sociologickým náčrtom vtedajších Kysúc a je až mrazivé, ako sa toho nezmenilo. [...]

Dokument Miznúci svet hlucháňa

03.08.2024

O zdraví lesa, o zdravom leseNádherný snímok. Keďže Slovensko sa nemôže pochváliť extra zásobami pestrej palety nerastných surovín, zato jeho devíza je kvalitná voda a drevo. A práve to druhé, to drevo dosť znepokojuje a dráždi ľudí. Do toho by sa dal zužitkovať aj cestovný ruch, ale buď nie je, nedá sa, alebo sa spraví na štýl á [...]

Tankové dni Laugaricio 2024

06.07.2024

Táto akcia je dobre známa a už kedysi som sa raz zúčastnil. Tento rok to nebolo príliš v pláne, ale nakoniec sa nečakane naskytla možnosť, tak sme sa podujali. Nečakané akcie sú často najlepšie.My sme boli dlhoročnými návštevníkmi Bojov na Hrone v Starom Tekove, než to skončilo. Boli sme na všetkých ročníkov od 2011 až po 2017. Bolo to fantastické podujatie [...]

Kentucky, streľba

Strelec na diaľnici v americkom Kentucky pálil do ľudí, viacerých postrelil

08.09.2024 06:25

Útočník v sobotu večer spustil paľbu na vozidlá idúce po diaľnici v americkom štáte Kentucky a postrelil najmenej štyri osoby.

Robert Fico, KDH

Atentátnik alebo terorista? Cintula už streľbu na Fica neľutuje. Vyšetrovatelia súd nepresvedčili, že plánoval teroristický útok

08.09.2024 06:00

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) už má na stole správu, no tá sa podľa informácií Pravdy týka len postupu ochranky a nie samotného vyšetrovania atentátu.

vojna na Ukrajine, Praha

ONLINE: CIA a MI6 vinia Rusko, že ohrozuje svetový poriadok. Svoje dostala aj Čína

08.09.2024 05:55

Šéfovia CIA a MI6 v spoločnom článku uviedli, že Rusku sa nepodarí zničiť Ukrajinu. Ako výzvu 21. storočia vidia vzostup Číny.

Zaluznyj Dolhonovska sirka  FB

Železný generál s ľudskou tvárou. Čo prezrádza prvá kniha o Valerijovi Zalužnom?

08.09.2024 05:30

Jeho generáli ho vtedy prvý raz počuli kričať. Hlavný veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj mal na rozčúlenie dôvod. Dvanásť dní pred začatím vojny simulácie ukázali, že zvolená taktika na odrazenie ruskej invázie povedie do troch týždňov k porážke.

pistikpistik

Laické zápisky o zložitých aspektoch bytia. Takmer nemožné hľadanie zlatej strednej cesty. Ale inak muzika, pokleslé umenie, nepodstatné drobnosti a podobné radosti života.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 80
Celková čítanosť: 130989x
Priemerná čítanosť článkov: 1637x

Autor blogu