Založ si blog

Revival Night Čadca 2024

Toto podujatie je predvečerom Bartolomejského jarmoku v Čadci, inými slovami v Čadci sú ten víkend hody, koná sa to vždy v piatok a tento rok to pripadlo na 23. augusta. Je to koncert, kde vystupujú kapely napodobňujúce veľké hviezdy. Výborný nápad, keďže nie každý asi bude mať možnosť vidieť Metallicu alebo Iron Maiden naživo. Vždy sa to uskutočňuje na Matičnom námestí a je to všetko samozrejme zadarmo. Pred Kultúrnym domom je pódium, hľadisko je vlastne všade okolo, na kraji sú rôzne stánky, takže každý si príde na svoje. Ani neviem, kedy tá tradícia vznikla, ale prvýkrát som tu bol už dosť dávno. Vystupujúci boli často fakt dobrí a aj výber kapiel tiež, takže som tu videl napríklad Kiss či Metallicu. Paradoxne minulý rok som nebol, lebo výber bol fakt slabý, a tuším sa mi vtedy ani nedalo, ale dva roky dozadu tu bol revival Iron Maiden a to bola fakt bomba. No a tento rok bolo lákalo hlavne Metallica.

Došli sme v pohode, trocha i v predstihu, námestie sa solídne plnilo. Následne nasledoval prieskum terénu a výber dobrého miesta s dobrým výhľadom. Začínať sa malo o siedmej, nejako po tejto hodine sa i začalo. No prví boli AC/DC Revival Band SK. Budem úprimný, nebavil ma nikdy originál, a ani tento revival ma tiež príliš nenadchol. Hrali dobre, zvuk bol tiež kvalitný, songy pasovali a aj hudobníci sa podobali na originál. Ale celkovo ma to výrazne nechytilo. Ľudí to ale bavilo a celkom sa to tu plnilo.

Najviac som sa tešil na Metallicu. Hovoria si Intrepid – Metallica Revival Band. Ten názov mi akosi ide po mysli a napovedá mi, že už tu kedysi boli. Možno sa mýlim. Ale dojem bol rovnaký vtedy i dnes. Aj keď sa chalani moc nepodobali, čo vôbec nie je podstatné, hrali ako o život. Totálne energické vystúpenie. Výborne nazvučené, inštrumentálne výkony na vysokej úrovni a maximálne nasadenie. Začali pekne zostra dvojicou z čierneho albumu, týmto sa nedá nič pokaziť, teda „Enter Sandman“ a „Sad But True“. Výber skladieb bol celkom dobrý, tak viem si predstaviť aj lepší, ale zrejme to bolo tak pestro naservírovaný, aby sa zapáčil všetkým. Preto musí vždy hrať „Nothing Else Matters“, ktorú ešte zvládnem, ale „One“ už nedávam, lebo tá sa hrá snáď vždy a všade, keď príde reč na Metallicu. Paradoxne je z môjho asi najobľúbenejšieho albumu. Treťou skladbou totálne zvalcovali Čadcu „Master Of Puppets“. Odstupom času si čoraz viac uvedomujem silu tejto skladby a naživo to bol masaker. Strašne, ale strašne potešila „The Memory Remains“ z ich zatracovaného „Reload“, ktoré spoločne s „Load“ mám akosi podivne rád. Tieto albumy nie sú dokonalé, nie sú ikonické, ale sú tak zvláštne prazvláštne a netypické, že pre mňa majú určitý význam a čas od času si ich musím pustiť. Tiež mimoriadne potešila „Unforgiven“. Na záver čerešnička „Seek And Destroy“. Jediné, čo mi trocha nesedelo, tak jemnejší vokál. Alebo skôr taký vyšší. Originál Hetfield ho má taký troška hrubší a drsnejší, tu bol taký vyšší a čistejší. Ale nejako moc to nevadilo a bol to fantastický koncert. Mohol byť aj dlhší, lebo uletel ani neviem ako. Námestie už poriadne natrieskané.

Poslední boli GUNS N‘ ROSES Tribute Slovakia. Už bola pokročilejšia hodina a nastávala dilema ostať, alebo ísť posledným spojom domov. Takže sme skúsili polhodinu, ale moc ma to nebavilo. Samotnú originál kapelu mám rád, revival vyzeral vizuálne celkom verne, ale hudobne už mi to nejako výnimočné neprišlo. Hrali skôr také menej výrazné skladby, ktoré úplne nevynikli, to najlepšie si asi nechávali na koniec. Asi by som troška pomenil setlist. Neviem prečo, ale vždy by som asi začínal „Live And Let Die“. Takže asi v polovici setu to balíme a utekáme na nočný vláčik. Každopádne je ale táto akcia podarená, vždy si tu človek niečo dobré nájde, zájde trocha medzi ľudí a zrelaxuje. Treba aj oceniť mesto Čadca, ktoré to má dobre zorganizované, a že Revival Night je už takou tradíciou a zárukou fajn večera.

Zuzana Smatanová v Čadci

12.09.2024

Keď som sa dopočul, že Zuzana Smatanová príde do Čadce, nebolo o čom. Videl som ju už asi zo tri razy a vždy to bol super zážitok. Aj spomínala na úvod, že v Čadci bola naposledy nejako v roku 2016 a ja som si spomenul, že som tam bol a bolo to ešte v hádzanárskej hale. Toto podujatie sa tentoraz uskutočnilo v rámci Bartolomejského jarmoku, inými slovami sú to [...]

Ivan Hálek: Zápisky lekára

03.09.2024

„Ako nebyť krajne chudobným a hlboko nevedomým tam, kde sa spojili všetky zlé sily a mocnosti sveta: príroda, výrobný spôsob, hospodársko-spoločenský poriadok i politický systém.“Kniha je z dvoch častí. Prvé sú Kysuce a druhé sú samotné Zápisky lekára. Kysuce sú akýmsi dobovým sociologickým náčrtom vtedajších Kysúc a je až mrazivé, ako sa toho nezmenilo. [...]

Dokument Miznúci svet hlucháňa

03.08.2024

O zdraví lesa, o zdravom leseNádherný snímok. Keďže Slovensko sa nemôže pochváliť extra zásobami pestrej palety nerastných surovín, zato jeho devíza je kvalitná voda a drevo. A práve to druhé, to drevo dosť znepokojuje a dráždi ľudí. Do toho by sa dal zužitkovať aj cestovný ruch, ale buď nie je, nedá sa, alebo sa spraví na štýl á [...]

Fluffy

Thajčanku v dome napadol masívny pytón: Zo smrteľného zovretia sa dostala po dvoch hodinách

19.09.2024 17:39

Vo chvíľach, keď pripravovala večeru vo svojom dome, pocítila ostrú bolesť v stehne a keď sa pozrela dolu, zbadala, ako sa jej zmocňuje veľký had.

Izrael, Palestína, rukojemníci, Hamas, izraelskí civilisti

Izrael predložil nový rámec pre dohodu o rukojemníkoch a prímerí v Pásme Gazy

19.09.2024 17:18

Podľa navrhovaného plánu by malo dôjsť aj k prepusteniu palestínskych väzňov uväznených v Izraeli či demilitarizácii Pásma Gazy.

Libanon, Hizballáh, Hassan Nasralláh,

Výbuchy pagerov sú pre nás tvrdou ranou, je to vyhlásenie vojny, vyhlásil šéf Hizballáhu

19.09.2024 17:15

Podľa Nasralláha zvýšil Hizballáh svoju bojovú pohotovosť.

Záchranársky vrtuľník

Na škole v Kráľovskom Chlmci sa po páde z okna vážne zranil chlapec. Vrtuľníkom ho previezli do Košíc

19.09.2024 17:11

Potvrdili to záchranári, polícia aj primátor mesta Karol Pataky.

pistikpistik

Laické zápisky o zložitých aspektoch bytia. Takmer nemožné hľadanie zlatej strednej cesty. Ale inak muzika, pokleslé umenie, nepodstatné drobnosti a podobné radosti života.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 82
Celková čítanosť: 133167x
Priemerná čítanosť článkov: 1624x

Autor blogu