Založ si blog

One Rode To Asa Bay

Netajím sa tým, že švédski Bathory sú mojou najobľúbenejšou kapelou a album „Under The Sign Of The Black Mark“ považujem za vrchol v hudbe ako takej a asi už nebude možné natočiť lepšiu dosku. Všetko to u mňa začalo v dobe zlatých 90s, ktorá spočívala v troška zložitejšom hľadaní hudby, lebo nebol net, youtube, teda ani voľné sťahovanie, ale iba kazety, rádio Rebeca a nočná VIVA, prípadne český Spark a slovenský Metal Hammer (plus samozrejme fanziny), a tí šťastnejší mali možnosť CDs. Nikdy nezabudnem na šok, ktorý mi toto album (Under) spôsobilo, čerstvá puberta, prvý rok na strednej, kazeta od spolužiačky a nechápal som, ako môže byť niečo tak temné, ohavné, ale zároveň mať takú svojskú mystickú atmosféru a určitý cit pre pesničkárstvo. Ich skladby nie sú kopa brutálneho chaosu, ale krásne premyslené piesne. No a na ďalšej kazete po „Armagedon“ od Torr bola dohrávka práve „One Rode To Asa Bay“ a ja som bol v šoku, čo je to za vznešená hymna? Ide o poslednú vec z „Hammerheart“ a treba vysvetliť to prekvapenie.

Bathory boli nesmierne zaujímavým úkazom v tom, že každý album sa posúval niekam inak a každý znel inak. Kým rovnomenný debut bol black metal s prímesou punku, druhý „Return…“ už pokračoval v znamení mimoriadne temného, ale čistého black metalu, „Under…“ už obsahoval decentné využitie kláves, hymnických postupov a vznešených klenutých melódií. Nasleduje „Blood, Fire, Death“, ktorý je prelomom v tvorbe, ide o mimoriadny posun v samotnom výraze a znení, kde síce beštiálnosť naberá na obrátkach, ale i výrazne sa zachádza do pagan metalu a výpravnosti. Čo naznačil tento zásek, to naplno prepuklo v osudovom „Hammerheart“, ktoré už načisto opustili black metalové vody a všetko sa ponorilo do vikingského metalu, valivé rify, zbory a špecifický Quorthonov vokál. A tu sa nachádza skladba „One Rode To Asa Bay“, výrazná hymna a jediná skladba Bathory, ku ktorej bol kedy natočený videoklip. A ako to býva u tejto legendy zvykom, aj klip je oprášený legendami a ťažko sa dopátrať, čo je na jednotlivých informáciach pravdy a nakoľko sú presné a nakoľko troška prikrášlené. Ale čo som vypátral informácie, zohnali sa nejaké peniaze a boli natočené hodiny materiálu, režisér nakoniec akosi po natáčaní sa nedal zastihnúť s nakrútenými materiálmi. Nakoniec zo záberov, ku ktorým sa nejakým spôsobom podarilo dostať, respektíve, ktoré ostali v použiteľnej forme, sa zostrihal tento videoklip, s ktorým údajne nebola úplná spokojnosť, dokonca samotný Quorthon ho údajne ani poriadne nevidel, teda jeho finálnu verziu, ale myslím, že nedopadol najhoršie a časom získal kultový status. Môj prvý kontakt s ním bol na jednej povestnej VHS s rôznymi metalovými videami, možno štvrtá kópia kópie, ktorá putovala nadšencami a samozrejme sme boli nadšení. Myslím, že som ho aj videl v nočných hodinách na VIVA, kde sa vysielali metalové relácie (jednou z nich bola už dnes kultová Metala). Klip je kombináciou vystúpenia kapely a záberov zo šírenia kresťanstva v Škandinávii a jeho stretu s pohanstvom. Podľa mňa je vydarený, ma svojskú čarovnú atmosféru, zachytáva kapelu ako celok (pojem „kapela“ v podaní Bathory, to by bolo na ďalší obsiahly blog), čo je raritné, pretože ako vieme, naživo prakticky vystúpili iba v samotných začiatkoch, personálne obsadenie je hmlisté, akurát od tohto obdobia sa kapela kryštalizuje ako skôr projekt Thomasa „Quorthon“ Forsberga s častou výpomocou svojho „dvorného“ bubeníka Paula. A tu už prejdime k tomuto skvostu, ktorý zachytáva určité obdobie a dobové rozpoloženie kapely.

Silné obdobie potom pokračuje v podobnom duchu v podobe ich kompozičnej dokonalosti a pre niektorých aj vyvrcholením samotnej tvorby a kreativity. Nie je to už taký žánrový skok, avšak „Twilight Of The Gods“ je oveľa prepracovanejší, výrazne cítiť, že sa songy skladali na akustickej gitare, ovplyvnenie filozofiou Nietscheho a operou Wagnera akoby dostali kapelu na pomyselný vrchol a už bude ťažké prekonať samú seba.

Táto spomienka na kapelu, klip bola aj takou spomienkou na zlaté, slobodné a kreatívne 90s s kopou kvalitnej a originálnej hudby a priblíženie tej špecifickej atmosféry. Po pomyselnom vrchole sa Bathory ako keby ocitli v slepej uličke a nevedeli ako ďalej. Výsledkom boli, ako inak je u tejto kapely zvykom, úplne nevyspytateľné posuny v tvorbe a to trocha (alebo aj možno dosť) nedocenené, nepochopené a aj nenávidené pokračovania v podobe sólovky „Album“, ktorá sa nesie v rockovo-grungeovom duchu či ďalšom záseku „Requiem“, ktorý bol svojim old school death/thrashom a nevídanou brutalitou pekne studenou sprchou. Kým mnoho fanúšikov to nepochopili a vyvolali tieto nahrávky vlnu nevôle, ja ich mám rád. Ale o tom snáď nabudúce.

Film 28 dní

06.04.2024

Ja som to dal aj bez liečenia, ide to v pohode, takže nevidím presne do zákulisia podobných zariadení, ale o nastolení abstinencie a jej ďalšieho priebehu som niečo zažil. Ale iba čisto moje subjektívne postrehy. Do podobných zariadení idú už skôr už slušne rozbití ľudia, ona ešte vyzerala, že ju to baví a užíva si to, i keď to nič nemení na fakte, že problém [...]

Braňo Jobus v Kysuckej knižnici

17.03.2024

Na Jednotke vyšiel diel Opri sa o mňa s Braňom Jobusom. Vynikajúci, mimochodom. A tam bolo prezentované, že budú besedy v knižniciach. Predtým mi kamoš poslal plagát, že Braňo Jobus navštívi Kysuckú knižnicu a tak nebolo o čom. Toto si nemôžem nechať ujsť. Podarilo sa mi vybaviť voľno v robote, využívam to iba vo výnimočných prípadoch a tento to bol. Kysuckú [...]

Under The Gun

27.02.2024

Mojim prvým stretom s touto legendou bol paradoxne ich výber, a aj keď ja osobne nie som fanúšik best offiek, „A Slight Case Of Overbombing“ je úžasný a má svoje špecifiká. Nie je to taký ten klasický výber, že dáme tam desať top skladieb kariéry a dva živáky a hotovo. Tu Eldritch a spol. nám naservírovali rôzne verzie ich zásadných hitov, modernizovanú [...]

Rafah / Palestína / Bombardovanie / Sutiny /

Izrael môže prísť o americké zbrane. Biden: Bomby od USA zabíjali civilistov

09.05.2024 06:10

Izrael podľa amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané USA na útoky, pri ktorých v Pásme Gazy zomierali palestínski civilisti.

psychológ Viktor Križo

Psychológ o bombovej hrozbe: je to nebezpečnejšie, ako jednorazové incidenty. Nikde sa zrazu necítite bezpečne

09.05.2024 06:00

Psychológ Viktor Križo z Centra poradenstva a prevencie vysvetlil, že destabilizovať krajinu je možné práve tak, že sa hrozba namieri na to najzraniteľnejšie čo krajina má.

Jarmak s manzelkou

Kedysi by ani mravcovi neublížil. Teraz slávny ukrajinský spevák hovorí, že ruským vojakom odsekáva hlavy, ruky i nohy

09.05.2024 06:00

Oleksandr Jarmak je medzi Ukrajincami obľúbený raper. Hudbu však vymenil za front. Hovorí, že pri likvidácii nepriateľa sa cíti ako pri počítačovej hre.

SR Bratislava polícia UK zásah vyhrážky preverovanie BAX

Každá škola dostala svojho policajta. Vinníkovi za teroristické bombové vyhrážky hrozí aj doživotie

09.05.2024 05:00

Štátna tajomníčka rezortu vnútra Lucia Kurilovská ubezpečila, že vyučovanie môže od štvrtka pokračovať a oznámila, že každá základná a stredná škola dostala prideleného policajta.

pistikpistik

Laické zápisky o zložitých aspektoch bytia. Takmer nemožné hľadanie zlatej strednej cesty. Ale inak muzika, pokleslé umenie, nepodstatné drobnosti a podobné radosti života.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 120747x
Priemerná čítanosť článkov: 1610x

Autor blogu