Založ si blog

Seriál South Park

Ide o seriál a fenomén, ktorý solídne odráža dobu a je chvíľami slušne nadčasový. Po zhliadnutí momentálnych 24. sérií, keď síce ďalšie budú, ale chvíľu to potrvá, prinášam postupné dojmy zapisované na stránke www.fdb.cz.

Salibsburský stejk
Jeden z najkontroverznejších seriálov, a to aj   pre mňa. Nie preto, že je sprostý a nadáva sa   tam. To mi vôbec nevadí. Problém je v určitej   nevyrovnanosti a tiež akejsi – povedzme –   ideológii. Na jednej strane geniálne momenty a   aj celé epizódy, na strane druhej, blbé momenty   a tiež epizódy slabé. Na jednej strane   geniálne myšlienky, posolstvá a podobenstvá,   sedliacky rozum, kritika spoločnosti a ľudského   pokrytectva, na strane druhej niekedy myšlienky   nebezpečné a názory možno až silno   ideologicky kontroverzné. Vždy doplním   komentár po zhliadnutí série. K celému   seriálu dodáva ešte, že musím vychváliť   geniálny český dabing a dobrú myšlienku   autorov to natočiť takýmto štýlom. Nakoniec   musím upozorniť, že možno v komentári budú   sprosté slová, lebo sa seriál jednoducho bez   nich nedá okomentovať.
I. séria (03.12.2016):   Takto to všetko začalo. Štyria chlapci zo   západakova v Colorade, v dedine s podozrivým   výskytom mimozemšťanov, svojim detským a   zdravým rozumom nastavujú zrkadlo spoločnosti.   Prvá séria je geniálna, je to síce rozbeh, ale   rozbeh špičkový. Už prvý diel je špica. Ale   aj tu vidíme slabé diely ako Pán Hankey či   Tomova plastická chirurgia (akurát bol bomba   Mič Bjukenen). Na strane druhej totálne   geniálne záseky, ktoré reprezentujú seriál   ako Smrt, kde je scéna, ktorá symbolizuje   seriál, smrtka na kolobežke naháňa chalanov a   za ňou dedo na vozíku kričí: „Vráť se   zpátky, ty nafoukanej buzerante.“ Total   recall a toto nevymyslíš. Sopka, príbeh o   Masákovi, páči sa mi to uťahovanie z celebrít   a v tomto diely to začalo, s nohou Paricka   Duffyho („To je ale zálesák.“) A   vrchol je Damian (Pán Garrison: „A odkud si   Damiáne?“ Damián: „No přece z   pekla.“ Pán Garrison: „Á, to je   úžasné, z Alabamy byla moje matka.“), s   krásnym morálnym posolstvom, kde Ježiš nie je   zosmiešnený ako by sa mohlo zdať, ale ľudia a   ich pokrytectvo a skutočný obraz diabla, kde   nejde mu o zničenie duše, ale využitie   hlúposti človeka. Táto séria je klasika.   8/10.
II. séria (18.12.2016): Neviem prečo, ale   druhá séria akoby trocha klesla do akejsi   priemernosti. Skvelých zásekov ubudlo, a aj keď   niektoré časti mali skvelé nápady a pointy,   prvý raz sa stretávam s časťou, s ktorou   absolútne nesúhlasím, vianočná časť bola   podľa mňa ideologicky alebo skôr morálne už   moc za čiarou a to som totálny vyznávač   slobody slova a prejavu, ale kto pozná aspoň   základy činov tohto šialeného guru, musí   autorom vytknúť ich pomýlenosť. Druhá   príšerná časť je tá s Tweekom. Nie že by   bola vyložene zlá, ale jeho postava je   neskutočne príšerná. Na druhej strane boli tu   špičkové diely ako Koncert pre šéfa alebo   Kraví festival. A tie niektoré famózne momenty   ako denverský tréner, ktorý zhodnotil South   Park: „Ste zo South Parku? Bože, kde dnes   ľudia dokážu žiť.“ Bimbo: „V Mexiku   je všetko legálne, opičí sa po nás.“   Ned, keď zbúra väznicu ohnivý had:   „Vyzerá ako moja bejvalka.“ A nakoniec   geniálna filozofia Cartmanna: „Zapredať sa   je skvelé, pretože to vynáša prachy, a keď   má človek prachy, nemusí sa zahadzovať s   chudákmi ako ste trebárs vy.“ Táto séria   však už slabšia. 6/10.
III. séria   (15.01.2017): Zatiaľ to najlepšie. Okrem   vianočného dielu, ktorý bol ako vždy odpad   (spitvorený, trápny muzikál) boli všetky na   úrovni a niektoré na báze geniality. Hneď   prvá epizóda o dažďových pralesoch je   bezkonkurenčne jedna z najlepších, kde   prevláda Cartmannovo racionálne myslenie   („Eriku, Kostarika je zem tretieho sveta,   ľudia sú tu chudší ako v štátoch.“ –   „Tak prečo nemakajú?“). Sú tu   pekelné hlášky, ktoré charakterizujú   jednotlivé postavy („Ty musíš byť Erik   Cartmann. Počula som o tebe. Nemáš v úcte   žiadne cudzie národy.“ – „Jo, tak   nejako.“). Obsahuje pekne sarkastické   myšlienky (E06: „Nie je to fašizmus?“   – „Nie pretože to tak nenazývame.“).   No a nakoniec táto séria obsahuje najlepšiu   reklamu, akú som kedy videl vôbec, a to   Alabamský chlap. 9/10.
IV. séria (12.02.2017):   Skôr taká obyčajnejšia séria s niektorými   veľmi slabými dielmi, ako vždy vianočný alebo   špeciál o Pipovi. Ostatné skôr také   obyčajné s výnimkou pozoruhodného dvojdielu o   pekle. Možno to chvíľami prehnali, ale bola to   veľmi silná kritika náboženského fanatizmu a   čoraz viac sa prejavuje Cartmann, ktorý začína   symbolizovať čoraz viac to zlé v nás. Ale zas   nemá chybu tá hláška z E02: „Neznášam   hipíkov. Ako kecajú o ochrane Zeme a jazdia v   tých smradľavých fároch a nosia tie debilné   náramky.“ 7/10.
V. séria (17.02.2017):   Neviem prečo mám pocit, akoby varili z vody.   Úplne dochádzali nápady a časti nie sú ani   tak slabé ako nudné. Priemerná séria, kde je   zopár dobrých nápadov ako teplé vozítko alebo   vyrovnanie si účtov s Benom Affleckom a jedna   geniálna epizóda „Cartmanland“.   5/10.
VI. séria (10.04.2017): Opäť sa zdvíha   laťka. Napriek slabšiemu začiatku a totálne   príšernej vianočnej časti (klasika), to ku   konci časťami gradovalo a lepšili sa. Čo sa mi   na tejto sérii páči, tak skôr určité momenty   a nápady v jednotlivých častiach, viac ako   časti samotné. Bitkár Rusell Crowe,   civilizácia v akváriu a myšlienky chalanov o   filme u George Lucasa. A tiež je tu asi   najlepšia paródia a určite jeden z najlepších   dielov vôbec (E13: Návrat Spoločenstva   prsteňov do Dvoch veží), to už bol fakt že   mazec. 7/10.
VII. séria (04.07.2017):   Príšerná vianočná časť, zopár slabších a   priemerných a dve totálne geniálne, inak taká   klasická séria. Dve geniálne sú Casa Bonita a   hlavne Kresťanský rock. Ako Kenny chcel   sťahovať JUDAS PRIEST a následná exkurzia u   Larsa Ulricha, ktorý plakal, pretože kvôli   sťahovaniu hudby si nemôže dovoliť pozlátený   bazén. Toto bola úplne top časť ako to v   muzike funguje a nikdy nezabudnem výraz Buttersa,   keď Cartmann hovorí, že ak klame nech ho Boh   zrazí k zemi a Butters radšej uteká.   7/10.
VIII. séria (12.09.2017): Zrejme ide o   najlepšie časti a normálne sa tu prekonávajú.   Brutálne výjavy ako Mel Gibson na plagáte,   brutálna absurdná realita o voľbách, či   absurdné, ale pravdivé vysvetlenie chodu   supermarketov, alebo ako sa robia dnes správy,   tiež že vás hocikedy môže dobehnúť   minulosť, či „I see Paris Hilton“. To   všetko dotiahnuté priam do dokonalosti. A ako so   vždy nadával na vianočné časti, tak táto je   naopak možno najlepšia vôbec. Toto je tak   neskutočne vydarené šupa, že až. Je to asi   tým, že tam nie je pán Hankey, ale je to   vlastne Cartmanova poviedka o zrodení antikrista   dikobrazkou, stvorení diabolských woodlandských   zvieratiek, ktoré majú radi obety a krv a   všetko má v dobro obrátiť puma. Ale na scénu   prichádza Staník. Top časť. 9/10.
IX. séria   (24.09.2017): „Mexiko má vesmírny   program?“ MASA. „Keby sme chceli niečo   odviesť na mesiac, koľko by to stálo? – Dvesto.   – Dvesto miliónov? – Dvesto dolárov. – Volaj   hneď Kyleovi.“ Časti sú stále dobré, len   to je čoraz hnané do totálnej absurdity, čo je   len dobre a seriálu to pasuje. Séria obsahuje   dva totálne elitné diely a to o záchrane mesta   pred hipíkmi a o tom ako je Randy alkoholik.   „Nemôžeš unášať ľudí a zatvárať ich   do sklepa. – Ale to sú hipíci!“. 8/10.
X.   séria (07.10.2017): Ešte dávané do väčšej   absurdnej roviny, čoraz viac prehnané, čo nie   je na škodu, ale mám pocit, že v mnohých   častiach klesá kvalita, alebo tie časti sú   trocha divné. Čiže viac slabších častí. Dve   totálne geniálne, o Warcrafte („oni nemajú   žiaden život“) a o pekle na Zemi („ale   Zazulov kostým školačky je vraj lepší“,   topka). Obsahuje jedno prekvapenie a to   „návrat“ šéfa. A potom zatiaľ asi   najsmutnejší, najkrutejší a najdivnejší diel   celého South Parku, ten posledný, Stanleyho   pohár. Neviem, či tvorcovia až tak nenávidia   hokej, alebo nenávidia Detroit Red Wings, alebo   športové súťaženie vôbec, fakt netuším,   ale toto fakt že bolo kruté. 7/10.
XI. séria   (28.10.2017): Toto je troška problematické. Sú   tu asi najslabšie diely, ktoré však sú aj   dosť najodvážnejšie. Na druhej strane je tu   trilógia Ríša fantázie, ktorá je zatiaľ to   najlepšie na South Parku vôbec. Tento vlastne   film je totálny masaker a zatiaľ to najlepšie.   Takže poporiadku. Samotné časti sú tu skôr   slabšie a nijaká extra nevyčnievajú, naopak,   Ríša fantázie je to najlepšie, čo pod South   Parkom vzniklo a akoby sa tu šetrili autori   práve na ňu. Viac o nej v komentári k   samotnému filmu, ktorý je na fdb vyčlenený   zvlášť ako South Park: Imaginationland. 5/10 a   10/10.
XII. séria (04.02.2018): Geniálna séria   s niektorými dokonalými časťami a pekne   nastavené zrkadlo spoločnosti. Sfetovaný Kenny   a problém závislosti na mačacom moči. Keď   pochytáte Peruánskych muzikantov, vypustíte   apokalyptické morčatá z dier. Byť gotikom nie   je len tak, Butters vie o tom svoje. A jedna z   najdesivejších, ale všetko objasňujúca časť   o tom, prečo musia celebrity umierať. Všetko   zakončil Randy, keď videl Miley Cyrus:   „Zdá sa, že budúca úroda bude ešte   lepšia.“ a normálne ma vtedy zamrazilo.   9/10.
XIII. séria (17.03.2018): Diely silno   absurdné, prepracované a mnohokrát na   zamyslenie. Zo seriálu sa stáva vskutku   kvalitná satira na ľudstvo samo a jeho   spoločenstvo a poukazovanie absurditami a   detskými očami na naše neduhy. Kapely pre deti,   ekonomická kríza, či somalskí piráti. Ale   vrcholom bol diel, ako si nás vyskúšali   mimozemšťania a mi samozrejme sme nemali šancu,   lebo klamať je pre nás prirodzené. 8/10.
XIV.   séria (12.07.2018): Polovica priemernejších   častí sa strieda s dvoja luxusnými   minisériami. Áno. Dvojčasť s Tomom Cruisom je   majsterštyk, lebo sa tu dozvedáme mnohé nové   skutočnosti a stretávame sa s celou plejádou   rôznych postáv či celebrít, na ktoré sa už   takmer zabudlo. J-Lo, Barbara Streisand či   zrzkovia, čo chcú vládnuť svetu. Samozrejme   ďalším majsterštykom je trilógia o Mývalovi.   Tu sa dosť veľa dozvieme o tajomstvách Kennyho   a tiež aké je to prebudiť Cthulhu. „Ten   prcek je hardcorový gotik“. No a korunu   hrubej nekorektnosti, v tejto sérii jej teda   nadelili, je nálet Kajdy na Ňúdžerzičanoch.   8/10.
XV. séria (25.08.2018): Zvláštnym smerom   sa to uberá. V každej časti sa zoberie nejaký   neduh či momentálny fenomén spoločnosti a   dovádza sa to do totálnej absurdnosti a do   úplne šialených kombinácií a vysvetlení.   Prazvláštna séria, ktorú som nejako nepobral.   Avšak je tu opäť jedna fenomenálna časť a to   samozrejme únos kanadskej princeznej s rastúcou   geniálnou kanadskou hviezdou Ikeom a samozrejme s   neuveriteľne charizmatickým oberScottom.   6/10.
XVI. séria (07.10.2018): Ďalší ročník   a ďalší posun. Seriál bol vždy absurdný, ale   táto séria to ženie do totálneho extrému.   Jednotlivé časti nie sú síce až moc dobré,   ale tlačia na totálne absurdy, zápletky a   momenty a sú chvíľami solídne šialené.   Ukážkou je famózna, ale totálne uletená   tretia časť, hraničiaca s psycho „Faith   Hilling“, kde sa schyľovalo vojne s kočkami   a nesmrteľná debata kočky s republikánmi a s   moderátorovym zhodnotením, ktoré sa vojde do   histórie: „A tak tvárou tvár vojne s   kočkami nám ten chlapec pripomína, čo znamená   byť človek. Posolstvo je nejasné, ale to   nevadí pokiaľ dáte divákom pieseň, tlachanie   celebrít a republikánske nádeje pohadzujúce   kozami.“ Ešte musím spomenúť, že v   šiestej časti sa Stan vrátil do Diega a   posledná časť tiež bola perfektná, pravda o   znovuzvolení Obamu, o čo ide Číňanom, a že   pokračovanie Star Wars môže dopadnúť   všelijako. 7/10.
XVII. séria (04.11.2018): Tu   akosi tie časti boli slabšie, ženú to síce   stále do väčších absurdít, ale akosi tie   časti boli nič moc. Ale výnimka bola podarená   tá o gotikoch a hlavne… Opäť tri časti v   sebe, vlastne tá trilógia, čo bola paródia na   Hry o tróny, to bola opäť jedna z najlepších   častí vôbec. Tu im nebolo toho veľa svätého,   ale odskákal to hlavne seriál, kde Butters   prišiel vlastne na to, o čom je. Dráci sú   stále na ceste. A princezná Kenny bola   neodolateľná. 7/10.
XVIII. séria (10.03.2019):   Tu sa začal seriál akosi lomiť, respektíve   zmenil. Už akoby nejde o jednotlivé epizódy,   kde každá je o niečom inom, ale je to akoby už   seriál na pokračovanie. Celé je to iné. Musím   priznať, že ma tento desaťdielny snímok nejako   neopantal, je to akoby slabšie. Nie je tu   príliš ani toho silného humoru. Pritom to   ženú to totálneho absurdna (kto je vlastne   Lorde? alebo kohútie zápasy sú o tom, že dvaja   kohúti hrajú magic karty). Ale stále sa tu   objavujú mimoriadne momenty ako napríklad Randy   kúzelníkom, čo už bol fakt total hardcore.   6/10.
XIX. séria (12.08.2020): Už to nie je   seriál, ale dlhý film rozdelený na 10 častí.   Už sa nedá označiť ako komediálny. Je to   skôr trpká satira dohnaná do absurdna.   Chvíľami smutné, ako napríklad tretia časť o   Kennym. Ďalej tvorcovia sa stávajú vizionármi,   viď siedma časť o policajtoch. Kto by pozrel   túto sériu, a potom napríklad hneď prvú,   neuveril by ako sa seriál dokázal vyvíjať, či   dobrým smerom, to netuším. Nie je to zlé, len   mám z toho všetkého taký zmiešaný pocit.   Navyše niektoré postavy tiež prechádzajú   obrovskými zmenami. 6/10.
XX. séria   (14.08.2020): Asi najhoršia séria, vlastne   prvýkrát sa nebolo na čom zasmiať a nechápavo   som nechápal o čo vlastne ide. Opäť film   rozdelený do desiatich častí, kde ústredná   línia o internete a trolloch ako nápad je fajn,   ale spravené je to tak nasilu, umelo a do   absurdnej nezmyselnosti, že už akoby začali   vykrádať sami seba. Úplný bizár boli tie   modré hovoriace guľky, čo bol nonsens trapas a   prezidentský boj to moc nezachránil. Ale nájdu   sa tu svetlé body, ako napríklad v 6. časti   prejav kandidáta pána Garrisona, alebo v   deviatej časti, trocha návrat do starých   dobrých časoch, keď na scénu prišiel pán   Otrok, síce na chvíľku, ale predsa. 4/10.
XXI.   séria (23.08.2020): Už to nie je desaťdielny   film, ale akosi tvorcom dochádza invencia a   všetko ide do absurdného extrému. Nie je to   ono, nebaví to. V podstate sa človek nezasmeje,   to by nevadilo, ale akosi dochádza aj zmysluplná   satira, či výsmech spoločnosti. Ale aby som   nebol iba negatívny. Tvorcovia sa podľa mňa   trocha prepočítali, lebo vyložene si berú na   paškál Trumpa, ale práve s ním sú tu jediné   zábavné scény a hlavne iba sním tie diely sú   aké také. Šiesty diel, keď je tá seansa   čarodejov a ide pecka „The Number Of The   Beast“, jeden čarodej to preženie z kúzlami a   musí prísť iný čarodej aby ho zlikvidoval   „Chceš vidieť skutočnú moc? Tak dobre.   Paľ.“ Siedmy diel ukázal ako sa jedná s   inými krajinami a deviaty diel, ten to zakončil   nepochopiteľne. 4/10.
XXII. séria (03.08.2021):   Autori sa už asi lúčia pomaly so seriálom,   cítiť to. Niektoré diely sú v pohode, ide   hlavne o kritiku spoločnosti, ale totálne   vyčnieva a odrovnal ma dvojdiel o Pračlovědovi.   Starý dobrý South Park, keď dedo vysvetľoval   prečo je malý Bily na svete, ale že totálne   peklo. Mihol sa aj pán Otrok. 6/10.
XXIII.   séria (30.08.2021): Výborná satira, ale so   South Parkom to má spoločné čoraz menej. Nemá   to už tú šťavu. Ale super záblesky sú death   metal, Čína s Mickey Mousom a pán prezident. Z   poslednej časti išiel skôr mráz ako humor.   6/10.
XXIV. séria (30.08.2021): Namiesto   desiatich častí, ide o dva dlhšie špeciály o   covide. Prvý diel je o tom ako sa preniesol na   človeka a je to totálne peklo. Druhý je o tom,   že ta pandémia prebieha všade rovnako, či tu   či v South Parku. 6/10.
Zatiaľ všetko a uvidí   sa čo prinesú ohlásené nové časti.

Hodnotenie 8/10

Film 28 dní

06.04.2024

Ja som to dal aj bez liečenia, ide to v pohode, takže nevidím presne do zákulisia podobných zariadení, ale o nastolení abstinencie a jej ďalšieho priebehu som niečo zažil. Ale iba čisto moje subjektívne postrehy. Do podobných zariadení idú už skôr už slušne rozbití ľudia, ona ešte vyzerala, že ju to baví a užíva si to, i keď to nič nemení na fakte, že problém [...]

Braňo Jobus v Kysuckej knižnici

17.03.2024

Na Jednotke vyšiel diel Opri sa o mňa s Braňom Jobusom. Vynikajúci, mimochodom. A tam bolo prezentované, že budú besedy v knižniciach. Predtým mi kamoš poslal plagát, že Braňo Jobus navštívi Kysuckú knižnicu a tak nebolo o čom. Toto si nemôžem nechať ujsť. Podarilo sa mi vybaviť voľno v robote, využívam to iba vo výnimočných prípadoch a tento to bol. Kysuckú [...]

Under The Gun

27.02.2024

Mojim prvým stretom s touto legendou bol paradoxne ich výber, a aj keď ja osobne nie som fanúšik best offiek, „A Slight Case Of Overbombing“ je úžasný a má svoje špecifiká. Nie je to taký ten klasický výber, že dáme tam desať top skladieb kariéry a dva živáky a hotovo. Tu Eldritch a spol. nám naservírovali rôzne verzie ich zásadných hitov, modernizovanú [...]

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň

Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenam

25.04.2024 04:00

Kým financmajster uťahuje opasok, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sľubuje policajtom nové finančné príspevky, ako aj valorizáciu tých, čo už dostávajú

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

pistikpistik

Laické zápisky o zložitých aspektoch bytia. Takmer nemožné hľadanie zlatej strednej cesty. Ale inak muzika, pokleslé umenie, nepodstatné drobnosti a podobné radosti života.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 119557x
Priemerná čítanosť článkov: 1594x

Autor blogu