Založ si blog

Ravelovo Bolero troška inak

Čriepky v mojom ponímaní sú drobnosti, ktoré ma zaujali. Prečo sa nepodeliť. Nedávno mi len tak náhodne vyskočilo jedno staršie video, ale keďže išlo o moje obľúbené dielo. Nemohol som odolať nakuknúť. Niečo krásne.

Samotný Maurice Ravel o ňom údajne prehlásil, že je jeho najlepšie, akurát tam chýba hudba. Táto jemná sebairónia napovedá, že vzniklo tak trocha náhodne, nenáročne, až sa stalo ikonickým. Forma je svojská, celý čas je rovnaké tempo až postupne sa pridávajú a vrstvia jednotlivé nástroje až vyústia do veľkolepého finále. Nemožno povedať, že takýto postup bol úplne bežný a asi ani autor nečakal také ovácie. Stalo sa. Nemusíte byť operný kritik, aby sa vám táto skladba páčila.

A preto ma zaujala táto momentka španielskych symfonikov z Algemesí (Societat Musical d’Algemesí), ktorí po svojom vystihli podstatu Bolera, ale zahrali troška inak, vlastne troška inde, na námestí. Všetko začína bicím tempom jeden hráč a postupne sa pripájajú ďalší. Samozrejme to nenechá chladných ani okoloidúcich a tí sa prizerajú, až nakoniec sa zíde slušné obecenstvo. Muzikantov treba oceniť za samotné prevedenie, aj originálny nápad priblížiť túto nevšednú skladbu širšiemu publiku. Nie som extra znalec vážnej hudby, ale čo-to mám napočúvané a Bolero považujem za jeden z najväčších skvostov, ak nie najväčší. Hlavne za originálnu formu akou sa originálny nápad zapísal do hudobných dejín. Je mnoho prevedení a variácií, a mnoho je krásnych ako táto.

Film 28 dní

06.04.2024

Ja som to dal aj bez liečenia, ide to v pohode, takže nevidím presne do zákulisia podobných zariadení, ale o nastolení abstinencie a jej ďalšieho priebehu som niečo zažil. Ale iba čisto moje subjektívne postrehy. Do podobných zariadení idú už skôr už slušne rozbití ľudia, ona ešte vyzerala, že ju to baví a užíva si to, i keď to nič nemení na fakte, že problém [...]

Braňo Jobus v Kysuckej knižnici

17.03.2024

Na Jednotke vyšiel diel Opri sa o mňa s Braňom Jobusom. Vynikajúci, mimochodom. A tam bolo prezentované, že budú besedy v knižniciach. Predtým mi kamoš poslal plagát, že Braňo Jobus navštívi Kysuckú knižnicu a tak nebolo o čom. Toto si nemôžem nechať ujsť. Podarilo sa mi vybaviť voľno v robote, využívam to iba vo výnimočných prípadoch a tento to bol. Kysuckú [...]

Under The Gun

27.02.2024

Mojim prvým stretom s touto legendou bol paradoxne ich výber, a aj keď ja osobne nie som fanúšik best offiek, „A Slight Case Of Overbombing“ je úžasný a má svoje špecifiká. Nie je to taký ten klasický výber, že dáme tam desať top skladieb kariéry a dva živáky a hotovo. Tu Eldritch a spol. nám naservírovali rôzne verzie ich zásadných hitov, modernizovanú [...]

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

pistikpistik

Laické zápisky o zložitých aspektoch bytia. Takmer nemožné hľadanie zlatej strednej cesty. Ale inak muzika, pokleslé umenie, nepodstatné drobnosti a podobné radosti života.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 119369x
Priemerná čítanosť článkov: 1592x

Autor blogu