Založ si blog

… lev ma stále pazúry

Tieto riadky budú venované prekrásnej piesni „The Rains Of Castamere“, ktorý je súčasťou sveta Hra o tróny. Uchvátila ma hlavne jej verzia, ktorá sa objavila na soundtracku k ôsmej sérii a je naspievaná Serjom Tankianom. Jeho domovskú kapelu až tak nepočúvam, ale svoju verziu naspieval excelentne. Fenomenálne spravený song. A tú je jeho mierne upravená, ale úchvatná verzia.

Samotný song pojednáva o rebélii jedného rodu Reynov voči rodu Lannistrov a ten šiel na Kastamere potlačiť samotný Tywin Lannister (obraz z filmu na priloženom videu, herec Charles Dance podal neskutočný výkon a vlastne o tom je hlavne Hra o tróny, herci hrali ako o život). Text je o ich bezohľadnom zničení a tým aj charakterizoval samotného Tywina, Laniistrovia vždy platia svoje dlhy. (Všetkého)schopný a inteligentný vladár, ale aj bezohľadný a krutý.

And who are you, the proud lord said,
that I must bow so low?
Only a cat of a different coat,
that’s all the truth I know.
In a coat of gold or a coat of red,
a lion still has claws,
And mine are long and sharp, my lord,
as long and sharp as yours.
And so he spoke, and so he spoke,
that lord of Castamere,
But now the rains weep o’er his hall,
with no one there to hear.
Yes now the rains weep o’er his hall,
and not a soul to hear.

Skladba bola prvýkrát použitá v druhej sérii, keď sa Kráľovo prístavisko pripravovalo na útok Stannisa Baratheona a Bronn na začiatku deviatej časti spolu s lannisterskými vojakmi ju spieval a hodoval, na ňom sedelo krásne diečva a pýtajú sa ho, „Kto ťa naučil túto pieseň Lannistrov?“ a on „Opití Lannisterovia.“ Na konci v titulkoch je aj prvá verzia od THE NATIONAL, ktorá sa nesie v pomalom a temnom duchu. V tretej sérii jej tóny sme započuli vo vrcholnej deviatej časti, ktorá sa volala rovnako ako pieseň a áno, asi každého odrovnala rudá svadba. Jedna z najzásadnejších epizód a mnohí stratili ilúzie, že seriál skončí dobre, že budú žiť šťastne a dobro zvíťazí nad zlom. Nie, ten seriál je až príliš zo života, aj keď sa berie ako fantasy. Hra o tróny bola vždy o tom, že nikdy neviete, či vaša obľúbená postava skončí, ale toto už bolo asi moc a preto asi aj ten úspech seriálu. Robb si o to koledoval, ale smutný bol osud Catelyn. V štvrtej sérií ju naspievali SIGUR ROSS v ich duchu a teda tých verzií bolo viac a doteraz s úspechom ju spievajú mnohí. Mňa však najviac dostala tá verzia so Serjom Tankianom. Na záver ešte malá galéria ukážok.

Bronn spieva túto pieseň:

V titulkoch znejú THE NATIONAL:

Film 28 dní

06.04.2024

Ja som to dal aj bez liečenia, ide to v pohode, takže nevidím presne do zákulisia podobných zariadení, ale o nastolení abstinencie a jej ďalšieho priebehu som niečo zažil. Ale iba čisto moje subjektívne postrehy. Do podobných zariadení idú už skôr už slušne rozbití ľudia, ona ešte vyzerala, že ju to baví a užíva si to, i keď to nič nemení na fakte, že problém [...]

Braňo Jobus v Kysuckej knižnici

17.03.2024

Na Jednotke vyšiel diel Opri sa o mňa s Braňom Jobusom. Vynikajúci, mimochodom. A tam bolo prezentované, že budú besedy v knižniciach. Predtým mi kamoš poslal plagát, že Braňo Jobus navštívi Kysuckú knižnicu a tak nebolo o čom. Toto si nemôžem nechať ujsť. Podarilo sa mi vybaviť voľno v robote, využívam to iba vo výnimočných prípadoch a tento to bol. Kysuckú [...]

Under The Gun

27.02.2024

Mojim prvým stretom s touto legendou bol paradoxne ich výber, a aj keď ja osobne nie som fanúšik best offiek, „A Slight Case Of Overbombing“ je úžasný a má svoje špecifiká. Nie je to taký ten klasický výber, že dáme tam desať top skladieb kariéry a dva živáky a hotovo. Tu Eldritch a spol. nám naservírovali rôzne verzie ich zásadných hitov, modernizovanú [...]

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

Predseda KDH Milan Majerský

KDH listom žiada eurokomisiu, aby nám nepozastavila čerpanie financií z plánu obnovy

16.04.2024 17:34

"Nechceme, aby za 'prešľapy' vlády bol potrestaný občan," vyhlásil líder hnutia Milan Majerský.

pistikpistik

Laické zápisky o zložitých aspektoch bytia. Takmer nemožné hľadanie zlatej strednej cesty. Ale inak muzika, pokleslé umenie, nepodstatné drobnosti a podobné radosti života.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 118855x
Priemerná čítanosť článkov: 1585x

Autor blogu