Založ si blog

… lev ma stále pazúry

Tieto riadky budú venované prekrásnej piesni „The Rains Of Castamere“, ktorý je súčasťou sveta Hra o tróny. Uchvátila ma hlavne jej verzia, ktorá sa objavila na soundtracku k ôsmej sérii a je naspievaná Serjom Tankianom. Jeho domovskú kapelu až tak nepočúvam, ale svoju verziu naspieval excelentne. Fenomenálne spravený song. A tú je jeho mierne upravená, ale úchvatná verzia.

Samotný song pojednáva o rebélii jedného rodu Reynov voči rodu Lannistrov a ten šiel na Kastamere potlačiť samotný Tywin Lannister (obraz z filmu na priloženom videu, herec Charles Dance podal neskutočný výkon a vlastne o tom je hlavne Hra o tróny, herci hrali ako o život). Text je o ich bezohľadnom zničení a tým aj charakterizoval samotného Tywina, Laniistrovia vždy platia svoje dlhy. (Všetkého)schopný a inteligentný vladár, ale aj bezohľadný a krutý.

And who are you, the proud lord said,
that I must bow so low?
Only a cat of a different coat,
that’s all the truth I know.
In a coat of gold or a coat of red,
a lion still has claws,
And mine are long and sharp, my lord,
as long and sharp as yours.
And so he spoke, and so he spoke,
that lord of Castamere,
But now the rains weep o’er his hall,
with no one there to hear.
Yes now the rains weep o’er his hall,
and not a soul to hear.

Skladba bola prvýkrát použitá v druhej sérii, keď sa Kráľovo prístavisko pripravovalo na útok Stannisa Baratheona a Bronn na začiatku deviatej časti spolu s lannisterskými vojakmi ju spieval a hodoval, na ňom sedelo krásne diečva a pýtajú sa ho, „Kto ťa naučil túto pieseň Lannistrov?“ a on „Opití Lannisterovia.“ Na konci v titulkoch je aj prvá verzia od THE NATIONAL, ktorá sa nesie v pomalom a temnom duchu. V tretej sérii jej tóny sme započuli vo vrcholnej deviatej časti, ktorá sa volala rovnako ako pieseň a áno, asi každého odrovnala rudá svadba. Jedna z najzásadnejších epizód a mnohí stratili ilúzie, že seriál skončí dobre, že budú žiť šťastne a dobro zvíťazí nad zlom. Nie, ten seriál je až príliš zo života, aj keď sa berie ako fantasy. Hra o tróny bola vždy o tom, že nikdy neviete, či vaša obľúbená postava skončí, ale toto už bolo asi moc a preto asi aj ten úspech seriálu. Robb si o to koledoval, ale smutný bol osud Catelyn. V štvrtej sérií ju naspievali SIGUR ROSS v ich duchu a teda tých verzií bolo viac a doteraz s úspechom ju spievajú mnohí. Mňa však najviac dostala tá verzia so Serjom Tankianom. Na záver ešte malá galéria ukážok.

Bronn spieva túto pieseň:

V titulkoch znejú THE NATIONAL:

Tankové dni Laugaricio 2024

06.07.2024

Táto akcia je dobre známa a už kedysi som sa raz zúčastnil. Tento rok to nebolo príliš v pláne, ale nakoniec sa nečakane naskytla možnosť, tak sme sa podujali. Nečakané akcie sú často najlepšie.My sme boli dlhoročnými návštevníkmi Bojov na Hrone v Starom Tekove, než to skončilo. Boli sme na všetkých ročníkov od 2011 až po 2017. Bolo to fantastické podujatie [...]

vICTIM oF cHANGES v podaní chicago school of rock

30.06.2024

Minule som pozeral na kapely, ktoré prerobili nejaké songy od Judas Priest a vyskočilo mi toto pozoruhodné video týchto sympatických deciek. Chicago School Of Rock čo som vypátral je hudobná škola s orientáciou na rock a pripravuje tak mladé talenty na hudobnú kariéru. No a tento song sa im mimoriadne vydaril. Ja ho v originály až tak moc nemusím, ono všeobecne prvé dva albumy [...]

Svérázy

29.05.2024

Tieto filmy som videl pred desiatimi rokmi a aj poznámky sú písane pred tými desiatimi rokmi. Štyri svojrázne filmy, ktoré bavili. Bez pátosu, hrdinstva a hlavne bez politiky. O kamarátstve, meditácii a chvíľami šialenom pití. Mhmm, civilizácia /Svéráz národního lovu, 1995/Film, ktorý môžu použiť ako vysvetlenie notorici i abstinenti, prečo pijú resp. nepijú. [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

pistikpistik

Laické zápisky o zložitých aspektoch bytia. Takmer nemožné hľadanie zlatej strednej cesty. Ale inak muzika, pokleslé umenie, nepodstatné drobnosti a podobné radosti života.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 127054x
Priemerná čítanosť článkov: 1629x

Autor blogu